eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Pasztet pieczarkowo jajeczny Eli

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pasztet jarski z przesmażonych z cebulą pieczarek i jajek ugotowanych na twardo. Jest alternatywą pasztetu mięsnego.

Pasztet pieczarkowo jajeczny Eli

Składniki:

Pasztet pieczarkowo jajeczny Eli

pieczarki

pozostałe składniki

  • 10 jajek + 6 do masy
  • 5 dużych łyżek bułki tartej
  • 2łyżki przyprawy do mięs
  • 1 łyżka czosnku granulowanego
  • pieprz do smaku sól do smaku

dodatki

  • margaryna do wysmarowania formy
  • papier do pieczenia

Sposób przygotowania:

Pasztet pieczarkowo jajeczny Eli

przygotowanie pieczarek

Pasztet pieczarkowo jajeczny Eli
Oczyszczone pieczarki pokroić w pół plasterki.

Pieczarki oczyścić i pokroić.

przygotowanie cebuli

Pasztet pieczarkowo jajeczny Eli
Obraną z łupinek cebulę drobno pokroić...

Cebule obrać z łupinek i drobno pokroić.

przygotowanie pieczarek cd

Pasztet pieczarkowo jajeczny Eli
Pieczarki i cebulę, oprószne solą i pieprzem usmażyć na maśle.

Na patelni roztopić masło, dodać pieczarki i cebulę, oprószyć solą, pieprzem i usmażyć.

przygotowanie pieczarek cd

Pasztet pieczarkowo jajeczny Eli
Zmiksować w malakserze ostudzone pieczarki.

Usmażone pieczarki ostudzić i zmiksować w malakserze lub blenderem.

przygotowanie jajek

Pasztet pieczarkowo jajeczny Eli
Jajka ugotować na twardo.

10 jajek ugotować na twardo w osolonej wodzie, odlać, jajka lekko potłuc i zalać zimną wodą.

Ostudzone jajka obrać ze skorupek i zmiksować w malakserze.

przygotowanie pasztetu

Pasztet pieczarkowo jajeczny Eli
Z pozostałych jajek oddzielić białka od żółtek.

Z sześciu jajek oddzielić żółtka od białek.

przygotowanie pasztetu cd

Pasztet pieczarkowo jajeczny Eli
Ubić sztywną pianę z białek ze szczyptą soli.

Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę.

przygotowanie pasztetu cd

Pasztet pieczarkowo jajeczny Eli
Wszystkie składniki pasztetu włożyć do miski i wymieszać.

Pieczarki, jajka, bułkę tartą,żółtka, pianę z białek, przyprawy włożyć do miski i dokładnie wymieszać.

przygotowanie pasztetu cd

Pasztet pieczarkowo jajeczny Eli
Pasztet wyłożyć do keksówki.

Dużą keksówkę wysmarować margaryną i wylepić papierem do pieczenia.

Pasztet wyłożyć do keksówki i piec około 70 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.

Gotowy pasztet ostudzić. Smacznego!