Pasztet pieczony w boczku

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Pasztet pieczony w boczku

Pasztet mięsny z dodatkiem żurawiny i moreli, zapiekany w boczku będzie wyśmienitym pomysłem na przystawkę nie tylko na świątecznym stole.

Składniki:

Pasztet pieczony w boczku

 

  • Pasztet pieczony w boczku
  • 2 kajzerki
  • 60 dag łopatki wieprzowej
  • 1 kg łaty wołowej
  • 6 łyżek oleju
  • cebula
  • 45 dag wątróbki drobiowej
  • 3 listki laurowe
  • po 10 ziarenek ziela i pieprzu
  • 6 jajek
  • 125 ml koniaku
  • po 10 dag suszonej żurawiny i moreli
  • 55 dag plastrów wędzonego boczku
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Pasztet pieczony w boczku
1. Bułki namocz. Mięso pokrój w dużą kostkę. Przesmaż na rozgrzanym oleju. Przełóż do garnka.

2. Dodaj przekrojoną cebulę, wątróbkę, listki laurowe, ziarna pieprzu i ziela angielskiego. Zalej wodą, gotuj na średnim ogniu, aż mięso będzie miękkie, wystudź.

3. Dwukrotnie przepuść przez maszynkę.

4. Do masy dodaj żółtka, koniak i przyprawy, dobrze wymieszaj. Na koniec połącz ją z ubitymi białkami, żurawiną i pokrojonymi morelami.

5. Formę na babkę wysmaruj masłem, wyłóż plastrami boczku, napełnij masą, lekko ją ugnieć. Przykryj wystającymi kawałkami boczku. Piecz mniej więcej 1,5 godziny w temp. 195 st. C.

Tagi:

pasztet