Pasztet pieczony w cieście z orzechami i galaretką

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Pasztet pieczony w cieście z orzechami i galaretką

Otulony kołderką z pięknie przypieczonego ciasta aksamitny pasztet będzie atrakcją świątecznego stołu.

Składniki:

Pasztet pieczony w cieście z orzechami i galaretką

Na ciasto:

Na farsz:

Na galaretkę:

Sposób przygotowania:

Pasztet pieczony w cieście z orzechami i galaretką
1. Mąkę przesiej, zagnieć z masłem, wodą, 2 jajkami i solą. Zawiń w folię, włóż na 2 godz. do lodówki.

2. Składniki farszu schłodź.

3. Orzechy praż 5 min w temp. 180 st. C, wystudź, obierz.

4. Cebulę pokrój w piórka, zrumień na smalcu. Filet, słoninę i szynkę pokrój w paski, posól. Dodaj cebulę, wstaw na 30 min do lodówki. Zmiel, schłodź. Znów zmiel, schłodź. Farsz dopraw, wymieszaj ze śmietanką i jajkiem, przetrzyj przez sito. Dodaj pokruszone orzechy, schłodź.

5. Ciastem wyłóż formę, nałóż farsz, przykryj ciastem. Na środku wykrój otwór, włóż w niego kominek z folii aluminiowej. Udekoruj ciastem, posmaruj jajkiem, piecz 5 min w temp. 220 st. C, a potem 40 min w temp. 160 st. C.

6. Wystudź, przez otwór wlej tężejący bulion z rozpuszczoną żelatyną, schłodź.