Tit

Tit

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 820]

Książka Kucharska: Kuchnia francuska - wieszjak.pl

Pasztet rybny

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Niedużą brytfankę wysmarować lekko tłuszczem, na dno położyć pergamin do pieczenia. Obłożyć brytfankę plastrami łososia na zakład

Pasztet rybny

Składniki:

Pasztet rybny

 

  • 450 g filetów z białych ryb, bez ości
  • 400 g wędzonego łososia w plastrach
  • 250 ml ubitej śmientany
  • kawałek gałki muszkatołowej
  • szpinaku lub 1 opakowanie mrożonego szpinaku rozmrożonego i odsączonego z wody na lnianej serwetce na durszlaku
  • 2 białka

Sposób przygotowania:

Pasztet rybny
Niedużą brytfankę wysmarować lekko tłuszczem, na dno położyć pergamin do pieczenia. Obłożyć brytfankę plastrami łososia na zakładkę tak, żeby wystawały zza brzegów brytfanki 2-3 cm. Zostawić kilka plastrów do obłożenia wierzchu pasztetu. Białą rybę, dobrze schłodzoną pokroić na 2 cm kawałki. W malakserze zmielić na gładką masę. Trzeba będzie kilka razy zebrać masę ze ścianek naczynia, żeby całość zmieliła się równo. Piekarnik rozgrzać do temp. 180 stopni Celsjusza. Wyjąć z lodówki schłodzone białka i dodać do masy wciąż ucierająć – dodać też sól, pieprz i świeżo zmieloną gałkę muszkatołową. Masę wyjąć z malaksera i wstawić do lodówki. Szpinak poszarpać na kawałki i zmielić w malakserze. Jeśli używamy szpinaku mrożonego – dobrze odsączyć go z wody wyciskając przez ściereczkę. !/3 masy rybnej połączyć ze szpinakiem i dobrze wymieszać. Połowę pozostałej, białej masy rybnej rozłożyć na dnie brytfanki. Wygładzić równo warstwę, następnie wyłożyć zieloną masę I także wygładzić. Na koniec wyłożyć białą masę i przykryć ścisło zwisającymi po bokach plastrami. Na koniec przykryć pozostawionym plastrami wierzch. Zagotować wodę w czajniku. Do większego naczynia od brytfanki wlać wrzątek, wstawić do niego brytfankę z rybą i piec około 1 godziny. Przed wyjęciem sprawdzić drewnianym patyczkiem, czy pasztet jest już suchy. Wystudzić, przykryć i wstawić na noc do lodówki. Przed podaniem przykryć deską, odwrócić dnem do góry i wyjąć . Pozbyć się papieru. Podawać z sosem majonezowym.