marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Pasztet serowy z suszonymi pomidorami.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Twaróg wymieszać ze śmietaną,płatki migdałowe uprażyć,oliwki i pomidory wyjąć,odsączyć.Całość doprawić,wymieszać.Zawinąć w folię.Chłodzić 1h

Pasztet serowy z suszonymi pomidorami.

Składniki:

Pasztet serowy z suszonymi pomidorami.

 

  • 2-3 opakowania twarogu półtłustego,
  • słoiczek pomidorów suszonych w zalewie,
  • słoiczek oliwek czarnych lub zielonych z chilli,
  • 5-6 łyżek gęstej śmietany,
  • 100 g.lekko uprażonych płatków migdałowych,
  • masło do wysmarowania formy,
  • folia spożywcza do zawinięcia,
  • pieprz cytrynowy lub ziołowy,
  • sól morska,
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej.

Sposób przygotowania:

Pasztet serowy z suszonymi pomidorami.
Twaróg po wypakowaniu przełożyć do dużej miski i rozgnieść widelcem wraz ze śmietaną i lekko uprażonymi płatkami migdałowymi. Oliwki i pomidory suszone wyjąć z zalewy na osobne sitka i odsączyć, pomidory nawet posiekać. Potem dodać do twarogu, doprawić dużą szczyptą pieprzu ziołowego lub cytrynowego, płaską łyżeczką soli morskiej i dwiema łyżeczkami słodkiej mielonej papryki. Jeśli zamiast czarnych oliwek będą zielone i słone, nie trzeba solić. Formę wysmarować tłuszczem roślinnym, a masę wyłożyć na folię spożywczą, zawinąć i włożyć do wysmarowanej formy cwibakowej. Wstawić na godzinę lub dwie do lodówki. Po upływie czasu wyjąć formę, odwinąć pasztet z folii. Pokroić i podawać.

Tagi:

pomidory