jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Pasztet świąteczny.

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Taki pasztet w kształcie gwiazdki ładnie zaprezentuje się na świątecznym stole.

Pasztet świąteczny.

Składniki:

Pasztet świąteczny.

 

 

Sposób przygotowania:

Pasztet świąteczny.
Moczymy grzyby suszone. Mięso i boczek kroimy w kostkę. Obsmażamy na patelni najpierw boczek. Gdy tłuszcz się wytopi dodajemy łopatkę - obsmażamy. Następnie dodajemy posiekana cebulę i czosnek. Podlewamy odrobiną wody i dusimy mięso przez pół godziny. Na końcu dodajemy wątróbkę. Grzyby siekamy drobniutko, a w wodzie z moczenia grzybów moczymy bułkę. Wszystkie składniki przepuszczamy przez maszynkę trzy razy, doprawiamy przyprawami, dodajemy grzyby, żółtka i mieszamy masę dokładnie. Na końcu dodajemy ubitą pianę białek i delikatnie mieszamy. Formę smarujemy masłem, wysypujemy tartą bułką.Wkładamy masę do 2/3 wysokości. Górę posypujemy orzechami i pieczemy w temp 180stopni C przez około godzinę.