Izabela Nowak-slonce

Izabela Nowak-slonce

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 124]

SUPERPRZEPIS

Pasztet ułożony w mozaikę

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pięknie wyglądający pasztet. Najlepiej smakuje jak dobrze zastygnie.

Pasztet ułożony w mozaikę Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pasztet ułożony w mozaikę

 

  • 400 g fileta z kurczaka
  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 300 g łopatki wieprzowej w kawałku
  • 1 puszka groszku konserwowego
  • 1 łyżka musztardy sarepskiej
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki majeranku
  • sól i pieprz do smaku
  • cukier do smaku
  • 2 jajka
  • 1 szklanka bułki tartej
  • olej do smażenia
  • 2 ząbki czosnku

 

 

Sposób przygotowania:

Pasztet ułożony w mozaikę
Mięso z kurczaka i wieprzowe drobno kroimy. Następnie osobno przesmażamy na rozgrzanym oleju. W misce mieszamy mięso mielone z mięsem przesmażonym. Dokładamy resztę składników. Doprawiamy do smaku. Formę keksówkę wykładamy folią .Smarujemy ja margaryna i posypujemy bułką tartą . Przekładamy do niej masę na pasztet.Wstawiamy do piekarnika z funkcja termoobiegu w temp.180 stopni C i pieczemy 80 - 90 minut. Wkładając do trybu normalnego piekarnika pieczemy pasztet w tej samej temp. i tyle samo czasu. Na dnie piekarnika ustawiałam garnek emaliowany z zimną wodą by pasztet nie był suchy. Po upieczeniu wyjmujemy studzimy. Dopiero po całkowitym wystudzeniu możemy go pokroić .
Pasztet ułożony w mozaikę
Mięso drobiowe przesmażamy na rozgrzanym oleju.
Pasztet ułożony w mozaikę
Mięso wieprzowe drobno pokrojone także smażymy.
Pasztet ułożony w mozaikę
Mieszamy wszystkie składniki dokładnie ..
Pasztet ułożony w mozaikę
Przekładamy mase do formy keksowej i pieczemy