goofy9

goofy9

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1117]

Pasztet w galarecie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Pyszny, wykwintny. Polecam.

Pasztet w galarecie

Składniki:

Pasztet w galarecie

 

  • polędwica 30 dag
  • mięso mielone wieprzowe 30 dag
  • żółtko 1 sztuka
  • bulion 200 ml
  • sherry 5 łyżek
  • boczek 5 dag
  • cebula 1 sztuka
  • żelatyna 2 łyżeczki
  • natka pietruszki 1/2 pęczek
  • pistacje 5 dag
  • tymianek 3 gałązki
  • jałowiec kilka jagód
  • ocet winny 1 łyżeczka
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz
  • borówki 10 dag

 

Sposób przygotowania:

Pasztet w galarecie
Z polędwicy wykrawamy 2 rulony, polewamy sherry, przykrywamy. Pozostałą polędwicę, boczek kroimy w kostkę. Pistacje, jałowiec, natkę pietruszki oraz zioła drobno siekamy. Naczynie żaroodporne natłuszczamy. Polędwicę, boczek oraz cebulę miksujemy, mieszamy z mięsem mielonym, gałką, sherry zieleniną,oraz pozostałymi przyprawami. 1/3 część masy przekładamy do formy, pośrodku umieszczamy polędwicę. Przykrywamy pozostałą masą, posypujemy orzeszkami, natką pietruszki. Formę przekładamy do naczynia żaroodpornego wypełnionego wodą i w piekarniku gotujemy około 1 godzinę. Studzimy. Żelatynę rozpuszczamy w rosole, mieszamy z resztą sherry, octem i podgrzewamy. Powstałą galaretą polewamy pasztet i wstawiamy do lodówki. Dekorujemy borówkami.

Tagi:

mięso