SUPERPRZEPIS

Pasztet w kolorach reggae

  • 6
         
ocena: 4/5 głosów: 8
Pasztet w kolorach reggae Więcej zdjęć (5)

Pasztet jest bardzo wiosenny, wszystko dzięki pięknym, żywym kolorom ;) Będzie miłą odmianą dla zwykłych pasztetów i zapewniam Was, że jest

Składniki:

Pasztet w kolorach reggae

 

 

Sposób przygotowania:

Pasztet w kolorach reggae
Buraki oraz marchewki gotujemy (nie obieramy!) do miękkości. Po ugotowaniu warzywa studzimy i obieramy ze skórki. Fasolę moczymy [rzez noc. Następnego dnia gotujemy ją do miękkości w osolonej wodzie. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni, pod koniec smażenia dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Do naczynia blendera wkładamy ugotowaną fasolę, podsmażoną i ostudzoną cebulę z czosnkiem - całość miksujemy na gładką masę.



Tak powstałą masę dzielimy na trzy części. Do pierwszej części dodajemy buraki, można je pokroić na mniejsze części – całość miksujemy na gładką masę za pomocą blendera. Kolejno dodajemy kaszę mannę, jajko, wskazane przyprawy i wyrabiamy. W małej keksówce układamy masę buraczaną na spodzie. Podobnie postępujemy z druga warstwą - tutaj dodajemy marchewkę. Zmiksowaną masę układamy jako drugą. Szpinak rozmrażamy na patelni i studzimy. Dodajemy go do trzeciej części fasoli, dodajemy również jajko, kaszę mannę, przyprawy i miksujemy na gładką masę. Masę zieloną układamy jako ostatnią. Całość pieczemy około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Życzę smacznego :-)
Pasztet w kolorach reggae
Buraki i marchewki gotujemy w łupinach do miękkości. Po ugotowaniu obieramy je.
Pasztet w kolorach reggae
Do naczynia blendera wkładamy fasolę, ostudzoną cebulę z czosnkiem i miksujemy na gładką masę. Masę dzielimy na trzy części.
Pasztet w kolorach reggae
Do jednej części dodajemy pokrojone na mniejsze części buraki – miksujemy na gładką masę za pomocą blendera.
Pasztet w kolorach reggae
Do drugiej części fasoli dodajemy marchewkę, miksujemy – dodajemy mannę, jajko i przyprawy – wyrabiamy i układamy na masie buraczanej.