Cukiereczek13

Cukiereczek13

Złoty Ekspert
[Przepisów: 651]

Pasztet w kruchym cieście

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Polecam pyszny pasztet, pięknie się prezentuję, a jeszcze lepiej smakuje.

Pasztet w kruchym cieście Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pasztet w kruchym cieście

 

  • CIASTO:
  • 2 żółtka,
  • 2 szklanki mąki,
  • 200g masła,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany,
  • PASZTET:
  • 1/2 kg karczku,
  • 1/2 kg łopatki,
  • 1/2 kg wołowiny lub kurczaka,
  • 200 g wątróbki wieprzowej,
  • 1 cebula,
  • 1 kajzerka,
  • 2 liście laurowe,
  • 6 ziel angielskich,
  • 2 łyżeczki soli,
  • 4 ziarna pieprzu,
  • 1 łyżeczka majeranku,
  • 1 łyżeczka pieprzu,
  • 1.2 łyżeczka tymianku,
  • 2 jajka

Sposób przygotowania:

Pasztet w kruchym cieście
Na stolnicę wysypujemy mąkę wymieszaną z solą. Dodajemy zimne masło i siekamy nożem aż do uzyskania konsystencji kaszy. Wówczas dodajemy żółtka i śmietanę, chwilę siekamy nożem, a następnie zagniatamy szybko ciasto. Z ciasta formujemy kulę i wsadzamy na co najmniej godzinę do lodówki. Po tym czasie ciasto cienko rozwałkowujemy i wykładamy nim formę keksową. Mięso (oprócz wątróbki) kroimy w kostkę i podsmażamy. Przekładamy je do garnka i zalewamy wodą tak, aby zakryła mięso. Dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, pieprz i sól, gotujemy pod przykryciem do miękkości (około 45 minut). Należy ewentualnie dolać wody, gdyby za szybko wyparowała. Mięso wyjmujemy i studzimy, a w wywarze, który pozostał po gotowaniu moczymy kajzerkę. Wątróbkę kroimy w kostkę i podsmażamy razem z pokrojoną w kostką cebulą. Wystudzone mięso mielimy 2-3 razy w maszynce do mielenia mięsa. Mięso przekładamy do miski, dodajemy jajka, odciśniętą kajzerkę, przyprawy i dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku. Masę mięsną przekładamy do keksówki wypełnionej ciastem. Pieczemy około 70 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu pasztet studzimy. Smacznego :)
Pasztet w kruchym cieście
Mięso (oprócz wątróbki) kroimy w kostkę i podsmażamy. Przekładamy je do garnka
Pasztet w kruchym cieście
Po tym czasie ciasto cienko rozwałkowujemy i wykładamy nim formę keksową.
Pasztet w kruchym cieście
Mięso przekładamy do miski, dodajemy jajka, odciśniętą kajzerkę,
Pasztet w kruchym cieście
Masę mięsną przekładamy do keksówki wypełnionej ciastem.