berciq

berciq

Szef Kuchni
[Przepisów: 17]

Pasztet wegański ze słonecznika i pieczarek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Pasztet wegański jest idealny. Przepyszny. Czaruje wszystkich, nawet tych, którzy nie mjaą nic przeciwko jedzeniu mięsa.

Pasztet wegański ze słonecznika i pieczarek Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pasztet wegański ze słonecznika i pieczarek

 

Sposób przygotowania:

Pasztet wegański ze słonecznika i pieczarek
Słonecznik namoczyć przez 8 godzin w wodzie. Pieczarki obrać, pokroić w plasterki i usmażyć razem z wcześniej obraną i pokrojoną cebulą. Na patelnię dorzucić też 3 ząbki czosnku.

Pieczarki, cebulę, czosnek i słonecznik wymieszać i dokładnie zblendować. Dodać sól, pieprz, paprykę słodką w proszku.

Uzyskaną masę włożyć do blaszki wysmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą.

Piec ok. 50 minut w 180 stopniach.
Pasztet wegański ze słonecznika i pieczarek
Pieczarki, cebulę i czosnek podsmażyć na rozgrzanym oleju
Pasztet wegański ze słonecznika i pieczarek
Słonecznik musi się moczyć kilka godzin, aby nieco zmiękł.
Pasztet wegański ze słonecznika i pieczarek
Blendujemy, dodajemy przypraw i uzyskujemy masę.
Pasztet wegański ze słonecznika i pieczarek
Przekładamy do odpowiednio przygotowanej blachy i pieczemy.

Tagi:

pasztet dania