Elficzna

Elficzna

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 454]

Pasztet wg Elfi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Prosty pasztet na święta - bardzo aromatyczny

Pasztet wg Elfi Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pasztet wg Elfi

 

Sposób przygotowania:

Pasztet wg Elfi
Wątrobę ewentualnie oczyszczam i kroję w kostkę. Boczek i szynkę lub podgardle kroimy w kostkę. Cebule obieram kroje w większe pióra i duszę wraz z boczkiem do miękkości w dużym garnku. Następnie gdy jest już miękki dodaję wątroby - wszystko razem mieszam oraz podduszam jakieś 15 minut. Garnek wystawiam na balkon aby wystygł a następnie całość mielę w maszynce. Bułkę namaczam i wyciskam a następnie dodaję do mięsa i jeszcze raz przemielam. Oddzielam żółtka od białek - żółtka dodaję do pasztetu a białka ubijam na pianę. Przemielony pasztet mieszam ręką z dodanymi żółtkami oraz z przyprawami (kto co lubi) Cały czas smakujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku. Na sam koniec dodaję białka. Gotową masę wlewam do foremki. Piekę w temp 180C aż wierzch się ładnie spiecze i zbrązowieje. Ja zawsze piekę dużą porcje (x3) ale z podanych proporcji wyjdzie 1 duże korytko lub dwa małe. Przed upieczeniem wierzch można posypać sezamem. Do środka również można powsadzać np suszoną śliwkę, żurawinę itp :) Smacznego
Pasztet wg Elfi
wszystkie mięsa kroimy w równą kostkę aby sie udusiły w tym samym czasie
Pasztet wg Elfi
wątróbkę delikatnie oczyszczamy i również kroimy
Pasztet wg Elfi
mięso mielimy z bułką w maszynce - ja w elektyrcznej
Pasztet wg Elfi
białka ubijamy i dodajemy na sam koniec przed peiczeniem

Tagi:

zioła szynka