Justine27

Justine27

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 204]

Pasztet wiejski mojej babci

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Pasztet pieczony ze świeżych wieprzowych wyrobów

Pasztet wiejski mojej babci

Składniki:

Pasztet wiejski mojej babci

 

  • 80 dkg mięsa mielonego wieprzowego
  • 30 dkg wątróbek wieprzowych
  • 20 dkg boczku (słoniny)
  • 1 duża cebula
  • 2-3 jajka
  • 1,5 szklanki rosołu
  • kminek
  • wegeta
  • sól oraz pieprz

Sposób przygotowania:

Pasztet wiejski mojej babci
Mięso wieprzowe zemleć. Cebule obrać, umyć i pokroić na kawałki. Wątróbki opłukać i wraz z boczkiem zemleć. Mięsa wymieszać ze sobą, dodać posiekaną cebulę (można tez zemleć razem z mięsem). Wbić jajka, wlać rosołek i doprawić wszystko solą oraz pieprzem, ewentualnie dodać wegetę. Przygotować aluminiową lub zwykłą podłużną formę, wysmarować ją tłuszczem i nałożyć masę. Wierzch pasztetu posypać wegetą oraz kminkiem. Piekarnik nastawić na ok. 200 stopni. Foremki przykryć folia aluminiową i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. godziny, pod koniec ściągnąć wierzchnią folię, aby lekko się zrumienił. Gdy jest gotowy, zostawić go do ostudzenia na kilka godzin, a następnie wstawić do lodówki, aby dobrze stężał.