Cukiereczek13

Cukiereczek13

Złoty Ekspert
[Przepisów: 651]

Pasztet wielkanocny

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pasztet to obowiązkowa pozycja na świątecznym stole

Pasztet wielkanocny Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pasztet wielkanocny

Sposób przygotowania:

Pasztet wielkanocny

Łopatkę i brzuch kroimy w grubszą kostkę. W garnku zagotowujemy wodę, solimy. Do wrzątku dodajemy mięso, obraną marchewkę i cebulę, ziele i liść angielski. Całość gotujemy 30 minut. Po wyjęciu mięso i warzywa studzimy. Za pomocą maszynki mielimy mięso, warzywa oraz wątrobę. Całość dokładnie mieszamy, dodajemy zioła, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Keksówkę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Do formy wykładamy masę mięsną. Całość pieczemy około godziny, do momentu aż góra się zarumieni i brzegi pasztetu będą odchodziły od foremki. Pasztet podałam z konfitura z czerwonej cebuli. Życzę smacznego :)