niska1

niska1

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 102]

pasztet wielkanocny z marchewkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pasztet z dużą ilością mięsa naszpikowany ugotowaną marchewką to wspaniały dodatek na wielkanocny stół.

pasztet wielkanocny z marchewkami

Składniki:

pasztet wielkanocny z marchewkami

 

  • 1 średni kurczak
  • 40 dag podgardla
  • 60 dag wołowiny
  • 20 dag wątróbki wieprzowej
  • 2 czerstwe bułki
  • 2 cebule
  • 3 jajka
  • 1 listek laurowy
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 4 łyżki oleju roślinnego
  • bułka tarta
  • sól
  • pieprz
  • 2 ugotowane marchewki

 

Sposób przygotowania:

pasztet wielkanocny z marchewkami
Kurczaka,wołowinę i podgardle włożyć do garnka zalać zimną wodą, dodać przyprawy i gotować 2 godziny na bardzo małym ogniu. Gotowe mięso przecedzić i zostawić do wystygnięcia,a następnie obrać.Do wywaru w którym gotowało się mięso włożyć wątróbkę i gotować 10 minut.Bułki namoczyć i odcisnąć,cebule pokroić i poddusić na tłuszczu. Mięso,wątróbkę,cebulę i odciśniętą bułkę zemleć w maszynce 2 lub 3 razy by masa była bardzo gładka. Do masy dodać jaka, 1/2 szklanki wywaru na którym gotowało się mięso i wątroba, przyprawić do smaku solą i pieprzem dokładnie wyrobić masę i na sam koniec dodać do masy pokrojoną w kosteczkę ugotowane marchewki i jeszcze raz wszystko wymieszać. 2 foremki do babki dokładnie natłuścić i wysypać bułką tartą, przełożyć mięsną masę, piec około 1,5 godziny w temp. 180%.