marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Pasztet wielomięsny z nitką paprykową.

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Mięsa opłukać, osuszyć, oprószyć przyprawami, zamarynować. Ugotować w wywarze jarzynowym, zemleć. Doprawić, dodać jaja, paprykę. Zagnieść.. Piec 1g.

Pasztet  wielomięsny z nitką paprykową.

Składniki:

Pasztet wielomięsny z nitką paprykową.

 

  • 1/4 kg.rostbefu wołowego,
  • 1/4 kg.podgardla,
  • 1/2 kg.boczku suszonego,
  • udko duże indycze,
  • 2 l. wywaru jarzynowego,
  • 1 kg.czerwonej papryki,
  • 50 g.suszonych grzybów leśnych lub pieczarek,
  • 6-8 ząbków czosnku,
  • 3 jajka,
  • 200 g.pistacji,
  • pieprz,
  • sól,
  • ziele angielskie,
  • zioła świeże,
  • imbir,
  • miazga orzechowa,
  • tłuszcz do formy.

Sposób przygotowania:

Pasztet wielomięsny z nitką paprykową.
Cztery sztuki mięs opłukać, osuszyć na sitku i natrzeć przyprawami, m. in. solą, pieprzem i zmiażdżonym czosnkiem. Wstawić w misce na noc do lodówki. Na drugi dzień ugotować mięsa w wywarze jarzynowym, dodając przypraw zapachowych i namoczone grzyby leśne. Papryki opłukać, oczyścić z nasion i upiec na blasze. Po upieczeniu pokroić na paski. Mięsa po ugotowaniu wyjąć, odsączyć pokroić niektóre, mięso z udka oddzielić od kości i wszystkie gatunki mięs zemleć w maszynce elektrycznej, żeby było szybciej. Następnie wbić do farszu ze trzy jajka, dodać ziół, miazgę orzechową, grzyby, rozłupane pistacje, doprawić startym imbirem. Wymieszać rękoma. Formę cwibakową lub dwie wysmarować masłem i wyłożyć zmielonym farszem z mięs, do środka dając paski paprykowe, zakrywając farszem. Nagrzać piekarnik do 180-190 st. C, wstawić foremki z zawartością na ruszt i piec z godzinę. Po upieczeniu pasztet zalać galaretą z rosołu, po przełożeniu go na półmisek.