Jojo

Jojo

Szef Kuchni
[Przepisów: 84]

Pasztet wieprzowy w galarecie.

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Postanowilam troche urozmaicic pasztet i calkiem fajnie sie udalo .

Pasztet wieprzowy w galarecie.

Składniki:

Pasztet wieprzowy w galarecie.

 

  • 500 - 600g miesa wieprzowego bez kosci / u mnie 560g lopatki /
  • 500g tlustego swiezego boczku
  • 500g watrobki wieprzowej
  • ok 1/3 duzego selera
  • 2 marchewki
  • kawalek pora
  • 2 cebule
  • 2 zabki czosnku
  • sol
  • pieprz
  • 2 listki laurowe
  • 3-4 ziela angielskie
  • starta galka muszkatolowa / u mnie mala lyzeczka /
  • 3 jajka
  • 2 czerstwe bulki
  • 1 jablko
  • tluszcz i tarta bulka do foremki
  • Galareta :
  • 1,5 szkl bulionu miesnego
  • 0,5 szkl soku jablkowego
  • pieprz
  • 7 listkow zelatyny
  • Dodatkowo :
  • kawalek folii aluminiowej
  • folia spozywcza

 

 

Sposób przygotowania:

Pasztet wieprzowy w galarecie.
Miesa umyc i pokroic na mniejsze kawalki. Warzywa obrac, oplukac. Cebule pokroic w duza kostke lub w plastry .Mieso z lopatki i warzywa razem z czosnkiem / oprocz cebuli /zalac woda , dodac listki , ziela angielskie , posolic i wstawic do gotowania. Boczek podsmazyc i przelozyc do gotujacej sie lopatki. Na tluszczu z boczku podsmazyc watrobke z cebula, przykryc i dusic na malym ogniu ok 10 min. Odstawic do ostudzenia. Po ok godzinie wyjac mieso a pozostaly wywar przecedzic. Jesli ktos lubi - marchewke i selera mozna wykorzystac do pasztetu . Kiedy mieso i wywar przestygna namoczyc w wywarze bulki. Mieso , namoczone bulki , watrobke z cebula przekrecic 2 razy przez maszynke. Wysmarowac foremke tluszczem / ja uzylam smalcu / i wysypac tarta bulka. Do masy dodac jajka , dokladnie wymieszac i doprawic do smaku sola , pieprzem i galka . Mozna dodac czosnku w granulacie lub soli czosnkowej. Obrac jablko , wykroic srodek z pestkami i pokroic plastry ok 1 cm. Mase przelozyc do foremki , wyrownac i na wierzch ulozyc plastry jablka. Pasztet wstawic do piekarnika nagrzanego do 180° przykryc kawalkiem folii aluminiowej i piec 45 min. Po tym czasie zdjac folie i piec dalej nastepne 30 min. Upieczony pasztet przestudzic i wyjac z foremki . Namoczyc zelatyne w zimnej wodzie . Zagotowac bulion , dodac sok jablkowy i dosyc ostro doprawic do smaku pieprzem / mozna dodac lyzeczke cukru /.Odstawic z ognia i lekko przestudzic . Dodac odcisnieta zelatyne i wymieszac.Odstawic do ostudzenia. Forme po pasztecie lekko zwilzyc woda i wylozyc folia spozywcza tak zeby po bokach wychodzilo sporo folii / bedzie pozniej latwiej wyjac pasztet z zastygnieta galaretka /. Na folie ulozyc pasztet i zalac tezejaca galareta. Calosc wstawic do lodowki do calkowitego stezenia . Oczywiscie mozna zrobic prosciej i upieczony pasztet pokroic w plastry , ulozyc na polmisku i zalac galaretka :)