Ania Hosz

Ania Hosz

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 198]

Książka Kucharska: Świetne pomysły na dania z sosem Tao Tao

Pasztet wieprzowy z dynią

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Wątróbkę pokroić na kawałki i obsmażyć na olej. Cebulę zeszklić. Dynię oskórować i zetrzeć na tarce o grubych oczkach...

Pasztet wieprzowy z dynią

Składniki:

Pasztet wieprzowy z dynią

 

  • ½ kg wątroba wieprzowa,
  • ½ kg dynia świeża starta na grubych oczkach,
  • 30 dkg- boczek gotowany(nie wędzony),
  • 3 jaja surowe,
  • 2 cebule,
  • 3 łyżki otręby owsiane,
  • ½ szt. bułki suchej namoczonej w mleku,
  • 2 łyżki sos sojowy,
  • 1 łyżka masala,
  • 1 łyżeczka papryka słodka,
  • ½ łyżeczki imbir,
  • sól do smaku,
  • pieprz do smaku,
  • gałka muszkatułowa do smaku,
  • olej do smażenia,
  • płatki owsiane do potrzepania formy i po wierzchu.

 

Sposób przygotowania:

Pasztet wieprzowy z dynią
Wątróbkę pokroić na kawałki i obsmażyć na oleju…ale nie na podeszwę tylko, żeby była krwista. Cebulę zeszklić. Dynię oskórować i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Do malaksera wrzucić wątrobę, jaja, boczek, cebulę i utrzeć wszystko na gładką pastę. Dorzucić bułkę, otręby, sos sojowy oraz przyprawy i miksować jeszcze kilka minut. Doprawić do smaku, dosypać dynię i dokładnie wymieszać wszystko łyżką. Wlać masę do blachy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej płatkami owsianymi. Kto lubi może z wierzchu też potrzepać płatkami owsianymi. Smacznego.

Tagi:

sosy dynia