Danusia19671

Danusia19671

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1432]

Pasztet wołowo-drobiowy z migdałami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Zawsze lubiłam pasztety i ciągle je kupowałam, ale gdy tylko zaczełam robić je sama, nie chcę już pasztetu ze sklepu, bo domowe najlepsze.

Pasztet wołowo-drobiowy z migdałami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pasztet wołowo-drobiowy z migdałami

na pasztet

  • udzieć z indyka - 760 g
  • wołowina bez kości - 650 g
  • boczek surowy - 500 g
  • wątróbka drobiowa - 250 g
  • jajka - 3 szt
  • migdały tarte - 1 szkl
  • cebula - 2 szt
  • przyprawa do pasztetu - 2,5 łyżki
  • sól i pieprz
  • marchewka - 1 szt
  • pietruszka - 1 szt
  • seler - 1 szt
  • jałowiec - 4 ziarenka
  • liście laurowe - 4

Dodatkowo do formy

Sposób przygotowania:

Pasztet wołowo-drobiowy z migdałami
Wołowinę, indyka, umyć, przełożyć do garnka, zalać wodą, gotować. Następnie warzywa obrać, opłukać dodać do mięsa, razem z jałowcem, listkiem laurowym, solą i pieprzem, gotować na wolnym ogniu do miękkości mięsa.

Boczek, wątróbkę i obraną cebulę, pokroić w kostkę, przesmażyć na tłuszczu. Ugotowane mięso i podsmażone składniki, przekręcić trzy razy przez maszynkę, dodać jajka, przyprawę do pasztetu i migdały tarte, dokładnie wszystko wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem.

Gdyby masa była za sucha, dodać wywaru. Foremki wysmarować tłuszczem, wysypać tartą bułką, wyłożyć masę do foremek, piec 40 minut w 180 stop.

Smacznego ! Z tej porcji wyszło mi 3 keksówki.
Pasztet wołowo-drobiowy z migdałami
mięso z indyka wołowina i wątróbka zostało zmielone
Pasztet wołowo-drobiowy z migdałami
Wszystkie składniki na pasztet zmielone dodano jajka i migdały
Pasztet wołowo-drobiowy z migdałami
Masa na pasztet została doprawiona i wyłożona do foremek
Pasztet wołowo-drobiowy z migdałami
Następnie pasztet został włożony do piekarnika i upieczony