Mysiunia

Mysiunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1806]

Pasztet z białą kiełbasą

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

aromatyczny pasztet drobiowy z białą kiełbaską w środku

Pasztet z białą kiełbasą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pasztet z białą kiełbasą

 

  • 70 dag gotowanego mięsa drobiowego
  • 3-4 białe kiełbaski
  • 2 wątróbki drobiowe
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 3 cebule
  • 30 dag słoniny
  • 2 żółtka gęsie
  • 4 łyżki margaryny
  • przyprawy

Sposób przygotowania:

Pasztet z białą kiełbasą
Cebulę obieramy, kroimy niedbale w kostkę i smażymy ją na margarynie z dodatkiem soli. Wątróbki (ja dawałam gęsie), słonine oraz marchewkę z pietruszką gotujemy do miękkości w jednym garnku, a następnie odcedzamy. Mięso drobiowe gotowane, słonine z wątróbką oraz wszystkie warzywa mielimy w maszynce do mięsa na drobnych otworach. Dodajemy 2 żóltka gęsie lub 3-4 jajka kurze, majeranek, mieloną gałkę muszkatołową, sól, jarzynkę i pieprz do smaku - mieszamy. Większą część masy wykładamy do wąskiej blaszki, następnie układamy na środku białe kiełbaski i przykrywamy pozostałym mięsem. Pieczemy ok 70 minut w temp 180*, z blaszki można wyciągnać dopiero po całkowitym wystygnięciu
Pasztet z białą kiełbasą
aromatyczny pasztet drobiowy z białą kiełbaską w środku
Pasztet z białą kiełbasą
aromatyczny pasztet drobiowy z białą kiełbaską w środku
Pasztet z białą kiełbasą
aromatyczny pasztet drobiowy z białą kiełbaską w środku
Pasztet z białą kiełbasą
aromatyczny pasztet drobiowy z białą kiełbaską w środku