Pasztet z cebulą

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Pasztet z cebulą

Ta przystawka to tradycyjny pasztet, którego smak przełamuje i zaostrza dodana do mięsnej masy cebula.

Składniki:

Pasztet z cebulą

 

  • 1 kg mięsa mieszanego z rosołu bez kości (wołowina, drób)
  • 30 dag słoniny i podgardla wieprzowego
  • 15 dag wątróbki drobiowej
  • 3 marchewki
  • 3 dag smalcu
  • 15 dag obranej cebuli
  • sucha bułka
  • 2 jajka
  • rosół (w zależności od potrzeb)
  • ziele angielskie, liść laurowy
  • 30 dag cebuli do nadzienia
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Pasztet z cebulą
1. Słoninę i podgardle pokrój w grubą kostkę. Na rozgrzanym smalcu usmaż je, aż lekko się zrumienią. Cebulę pokrój w grubą kostkę. Zrumień ją na części wytopionego tłuszczu. Wątróbkę zanurz krótko we wrzątku i ostudź.

2. Wszystko włóż do rondla, wlej trochę bulionu, obrane marchewki, dodaj przyprawy i duś pod przykryciem, aż będą miękkie. Pod koniec duszenia dodaj pokruszoną suchą bułkę i mięso z rosołu oraz obrane całe cebule. Chwilę podgotuj. Następnie zostaw pod przykryciem na kilka minut.

3. Całość schłodź, wyjmij całe cebule, resztę zmiel dwa razy (małe oczka maszynki). Dopraw do smaku. Wymieszaj z roztrzepanymi jajkami, a jeśli mięso jest za suche, dodaj odrobinę rosołu.

4. Foremkę do pasztetu wyłóż papierem do pieczenia. Włóż połowę masy mięsnej, na niej rozłóż pokrojone w ćwiartki uduszone cebule, przykryj resztą masy mięsnej. Pasztet powinien zajmować 2/3 wysokości foremki. Wygładź wierzch.

5. Pasztet piecz w temp. 170 st. C przez 20 minut, aż zrumieni się wierzch.

6. Następnie zmniejsz temp. do 135 st. C i piecz przez kolejne 40 minut. Odstaw, żeby pasztet całkowicie wystygł.

Tagi:

pasztet