pepsicOLA

pepsicOLA

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 193]

Pasztet z czerwonej soczewicy 3

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Delikatny pasztet z soczewicy idealny jako dodatek lub samodzielne danie

Pasztet z czerwonej soczewicy 3 Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pasztet z czerwonej soczewicy 3

 

  • 500 g czerwonej soczewicy
  • 2 cebule
  • 7-8 małych marchewek
  • 3 - 4 jajka
  • zielona czubrica
  • papryka ostra
  • papryka słodka
  • curry
  • sól, pieprz

 

Sposób przygotowania:

Pasztet z czerwonej soczewicy 3
Soczewicę płuczemy na sitku, odsączamy i rozgotowujemy. Cebulę obieramy, siekamy i podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu. Marchewkę płuczemy, obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Startą marchewkę dodajemy do cebuli i chwilę razem podsmażamy. Doprawiamy do smaku przyprawami i jeszcze chwilę podsmażamy. Marchewkę z cebulą dodajemy do rozgotowanej soczewicy, mieszamy i jeszcze raz doprawiamy do smaku jeśli trzeba. Masę schładzamy. do schłodzonej wbijamy jajka i mieszamy. Przekładamy do natłuszczonej keksówki. Pieczemy ok 35 minut w piekarniku nagrzanym do 190st.
Pasztet z czerwonej soczewicy 3
Opłukaną soczewicę zalewamy wodą i rozgotowujemy
Pasztet z czerwonej soczewicy 3
Starkowaną marchew dodajemy do podsmażonej cebuli i doprawiamy
Pasztet z czerwonej soczewicy 3
Marchewkę i soczewicę mieszamy i doprawiamy do smaku
Pasztet z czerwonej soczewicy 3
Przekładamy do keksówki i pieczemy w 190st przez 35 minut