światzpiernika

światzpiernika

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 97]

Pasztet z czerwonej soczewicy i dyni

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Bezmięsny pasztet chodził za mną od kilku dni. A pomysł na połączenie soczewicy i dyni okazał się trafiony- pasztet jest kremowy i świetnie się rozsmarowuje.

Pasztet z czerwonej soczewicy i  dyni Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pasztet z czerwonej soczewicy i dyni

 

  • szklanka czerwonej soczewicy
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 duża marchewka
  • ćwiartka małej dyni
  • odrobina oleju
  • 2 szklanki wody
  • pęczek natki pietruszki
  • bułka tarta do wysypania formy
  • pół papryczki chili
  • przyprawy: czubryca, pieprz ziołowy, majeranek, sół
  • 2 listki ziela angielskiego

Sposób przygotowania:

Pasztet z czerwonej soczewicy i dyni
Soczewicę gotujemy w proporcji 1:2, czyli 1 szklankę soczewicy zalewamy 2 szklankami wrzącej wody. Lekko solimy i dorzucamy 2 listki laurowe. Nie mieszamy - woda powinna całkowicie się wygotować (powinno to zająć około 10 minut). Po ugotowaniu wyjmujemy z soczewicy listki laurowe. Na patelni podpiekamy delikatnie pokrojoną w drobną kostkę cebulę oraz czosnek i chili. Na tarce o grubych oczkach ścieramy dynię oraz marchewkę i także podpiekamy. Zeszklone na patelni składniki dorzucamy do soczewicy. Pęczek pietruszki drobno siekamy i także dorzucamy do naszego pasztetu. Całość mieszamy i doprawiamy przyprawami. Pasztet przekładamy do formy wysmarowanej tłuszczem i oprószonej bułką tartą. Pieczemy przez 60 minut w temperaturze 180 stopni. Pasztet musi koniecznie wystygnąć przed podaniem, żeby stężał.
Pasztet z czerwonej soczewicy i  dyni
Etap 1Dynię i marchewkę podpiekamy na patelni.
Pasztet z czerwonej soczewicy i  dyni
Etap 2Wszystkie składniki mieszamy z soczewicą.
Pasztet z czerwonej soczewicy i  dyni
Etap 3Pasztet przekładamy do foremki i pieczemy 60 minut.