Pasztet z galaretką

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Pasztet z galaretką

Ten delikatny pasztet udekorowany galaretką i migdałami wygląda niczym wielkanocny mazurek! Na pewno będzie ozdobą wielkonocnego śniadania.

Składniki:

Pasztet z galaretką

Na pasztet:

Na galaretkę:

  • 500 ml rosołu
  • 2 łyżki żelatyny
  • 1–2 łyżki sosu sojowego
  • płatki migdałowe
  • gałązki natki pietruszki

Sposób przygotowania:

Pasztet z galaretką
1. Cebule obierz i posiekaj. Dodaj przeciśnięty czosnek i usmaż na oliwie. Wystudź.

2. Mięso i cebule zmiel trzykrotnie w maszynce do mielenia mięsa z sitkiem do pasztetów. Wymieszaj dokładnie z oliwą i roztrzepanymi jajkami. Dopraw solą, pieprzem i gałką.

3. Naczynie żaroodporne wysmaruj tłuszczem.

4. Do formy włóż przyprawioną masę mięsną i wyrównaj. Piecz mniej więcej godzinę w piekarniku rozgrzanym do temp. 170 st. C. Wyjmij i wystudź.

5. Przygotuj galaretkę: żelatynę namocz w 1/2 szklanki zimnego, odtłuszczonego rosołu, aż napęcznieje. Następnie podgrzej, a gdy żelatyna się rozpuści, wymieszaj z pozostałym rosołem. Dopraw sosem sojowym. Odstaw.

6. Gdy galaretka zacznie lekko tężeć, wylej jej cienką warstwę na wystudzony pasztet i odstaw do lodówki, aby zastygła.

7. Na lekko zastudzonej warstwie ułóż z płatków migdałowych i łodyżek od natki pietruszki dekoracje – bazie.

8. Gdy migdałki przykleją się, całość delikatnie zalej resztą galarety. Odstaw do lodówki, aby całkowicie zastygła.