Pasztet z gęsi z żurawiną

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Pasztet z gęsi z żurawiną

Oto przystawka dla prawdziwych smakoszy. Ten wykwintny pasztet jest połączeniem niepowtarzalnego smaku gęsiny i słodkiej nuty żurawinowej galaretki.

Składniki:

Pasztet z gęsi z żurawiną

 

Sposób przygotowania:

Pasztet z gęsi z żurawiną
1. Warzywa umyj i obierz. Cebulkę i jarzyny dowolnie pokrój. Umyte i osuszone mięso pokrój na wygodne do podsmażania i mielenia porcje. Wątróbkę oczyść, sprawdź, czy nie ma w niej goryczkowatych woreczków żółciowych, umyj i osącz.

2. Na rozgrzanym oleju podsmaż delikatnie posolone mięso, po 1–2 minutach z każdej strony i dodaj cebulkę. Wymieszaj i po chwili dorzuć resztę warzyw i przyprawy oprócz gałki muszkatołowej. Podsmaż przez moment i dolej wodę lub bulion warzywny. Całość duś ok. 30 minut.

3. Do sosu, w którym dusiły się warzywa, wrzuć wątróbkę i krótko gotuj (2–3 minuty), wyjmij z sosu.

4. W sosie, który pozostał po duszeniu, namocz bułkę.

5. Przestudzone mięso, warzywa, wątróbkę i bułkę zmiel. Spróbuj masę i dopraw jeszcze gałką muszkatołową. Na samym końcu dodaj jajka i dokładnie wymieszaj.

6. Masę ułóż w wyłożonej folią aluminiową tortownicy, dobrze uciskając. Wygładź wierzch. Piecz ok. 40 minut w temp. 180 st. C. Na upieczonym gorącym pasztecie ułóż plastry żółtego sera, odstaw do wystygnięcia.

7. Żelatynę zalej odrobiną zimnej przegotowanej wody. Żurawinę podgrzej w rondelku i mieszaj z napęczniałą żelatyną. Lekko tężejącą galaretkę wyłóż na wystudzony pasztet i odstaw do zastygnięcia.

Tagi:

pasztet