SUPERPRZEPIS

Pasztet z golonki indyka ze śliwką

  • 2
  • Mniam1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3
Pasztet z golonki indyka ze śliwką Więcej zdjęć (3)

Drobiowy pasztet na delikatnej golonce z indyka, wzbogacony słodkimi, suszonymi śliwkami. Jest świetnym dodatkiem do pieczywa, dobrze kroi się na plastry i jest bardzo smaczny.

Składniki:

Pasztet z golonki indyka ze śliwką

 

Sposób przygotowania:

Pasztet z golonki indyka ze śliwką

ETAP 1:

Pasztet z golonki indyka ze śliwką
Wątróbkę dodać do duszonej cebuli i krótko obsmażyć.

Cebulę pokroić na kawałki i wrzucić na patelnię z rozgrzanym olejem. Wrzucić liście laurowe, ziele angielskie i chwilę smażyć po czym dołożyć oczyszczone kawałki wątróbki. Kiedy wątróbka się usmaży, odstawić do wystudzenia.

Bułkę namoczyć w zimnym mleku, a kiedy napęcznieje odcisnąć.

ETAP 2:

Pasztet z golonki indyka ze śliwką
Ugotowane golonki rozdrobnić pozbywając się kości i wszystkich drobnych kostek.

Ugotowane golonki rozdrobnić pozbywając się kości i wszystkich drobnych kostek.

ETAP 3:

Pasztet z golonki indyka ze śliwką
Do zmielonego mięsa dodać jajka i dobrze doprawić.

Zmielić w maszynce do mielenia na najdrobniejszym sitku. Zmielić także podgardle, odciśniętą bułkę i wątróbkę z cebulą, wyjmując wcześniej ziele angielskie i liście laurowe. Do wszystkiego dodać jajka i przyprawy.

Wszystko dokładnie wymieszać.

ETAP 4:

Pasztet z golonki indyka ze śliwką
Śliwki suszone układać na porcji wyłożonej masy.

Keksówkę (11 x 24 cm) wysmarować dokładnie masłem i wykładać warstwy masy, układając pomiędzy nimi połówki suszonych śliwek. Przykryć wierzch folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C. Piec przez 45 min.

Pasztet wystudzić do temperatury pokojowej, po czym wstawić do lodówki. Smacznego :)


Tagi:

pasztet