Pasztet z grzybami

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Pasztet z grzybami

Ten nadziewany kawałkami łopatki pasztet świetnie się prezentuje na świątecznym półmisku. Przystawka, po pokrojeni na kawałki tworzy dekoracyjne plastry.

Składniki:

Pasztet z grzybami

 

Sposób przygotowania:

Pasztet z grzybami
1. Suszone grzyby zalej gorącą wodą i odstaw na 30 minut. Następnie gotuj je na małym ogniu, aż będą miękkie, odcedź, ostudź i pokrój w paski.

2. Pokrojone na małe kawałki mięsa i podgardle włóż do garnka. Dodaj marchewkę, seler, pieprz ziarnisty, liść laurowy, ziele angielskie i zalej zimną wodą (tylko tyle, aby przykryć mięso). Wszystko posól i gotuj, aż będzie miękkie.

3. Podsmaż pokrojoną cebulę i wątrobę. Następnie ugotowane mięso i warzywa wyjmij z garnka, a wywar przecedź i namocz w nim bułkę. Z wystudzonego mięsa wybierz kilka foremnych kawałków.

4. Resztę mięsa, warzywa, wątrobę z cebulą oraz czosnek i bułkę zmiel. Do zmielonej masy dodaj jajka, grzyby, gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszaj.

5. Połowę masy wyłóż do wyłożonej papierem do pieczenia foremki keksowej. Na masie ułóż kawałki mięsa i przykryj resztą masy. Piecz w nagrzanym piekarniku w temp. 180 st. C ok. 50 minut.