cherry

cherry

Złoty Ekspert
[Przepisów: 508]

Książka Kucharska: Książka kucharska wyd. Printex I

Pasztet z indyka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

przepis na pasztet - tym razem indyczy

Pasztet z indyka

Składniki:

Pasztet z indyka

 

  • Indyk,
  • 1 szklanka wywaru z jarzyn,
  • 1 szklanka białego wina,
  • maślane ciasto,
  • sól, pieprz do smaku,
  • ½ kg słoniny,
  • 1 kg cielęciny,
  • 1 bułka,
  • ¼ kg masła,
  • 4 żółtka,
  • 1 cytryna

 

Sposób przygotowania:

Pasztet z indyka

Indyka pokroić na kawałki zalać wywarem i winem. Dusić na wolnym ogniu, aż się wywar wygotuje i zacznie się rumienić. Mięso wyjąć, ostudzić.


Osobno przygotować farsz. Cielęcinę i słoninę przepuścić przez maszynkę, dodać wcześniej namoczoną i wyciśniętą bułkę, wszystko przyprawić i podsmażyć na maśle. Kiedy wystygnie, wbić jajka i dokładnie wymieszać. Formę wysmarować masłem i wyłożyć ciastem maślanym. Na spód położyć trochę farszu, na to kawałki indyka, plasterki cytryny i w ten sposób układać warstwami, ale na wierzchu ma być farsz. Całość przykryć ciastem lub papierem do pieczenia. Piec w gorącym piekarniku przez godzinę.


Tagi:

ciasto indyk