WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 883]

Pasztet z jajkiem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pasztet z łopatki z podgardlem, z jajkami na twardo zapiekanymi w środku. Bardzo smaczny, idealny na Wielkanoc.

Pasztet z jajkiem

Składniki:

Pasztet z jajkiem

 

Sposób przygotowania:

Pasztet z jajkiem
Łopatkę i podgardle gotujemy w osolonej wodzie z listkiem laurowym i zielem angielskim. Po wystudzeniu mielimy dokładnie.

Do mięsa dodajemy startą cebulkę, jajka, tartą bułkę i mleko oraz doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dokładnie wyrabiamy.

Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy.

Połowę mięsa przekładamy do nasmarowanej masłem keksówki, układamy w rządku na środku jajka, przykrywamy resztą mięsa i dokładnie przyklepujemy. 

Pieczemy ok 1,5 godziny w 180 stopniach.

Tagi:

mięso pasztet