Kniejson

Kniejson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 446]

Pasztet z kaczki

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Upieczenie idealnego pasztetu to nie lada sztuka. Dobry pasztet nie powinien być suchy lecz wilgotny i kremowy.

Pasztet z kaczki

Składniki:

Pasztet z kaczki

 

Posypka

  • prażona cebulka
  • zioła (majeranek, gorczyca, kminek, młotkowany pieprz, tymianek)

Sposób przygotowania:

Pasztet z kaczki
Do garnka z wrzącą wodą wrzuć podzieloną na porcje kaczkę, włoszczyznę, zioła i przyprawy. Całość gotuj na małym ogniu do momentu aż mięso będzie miękkie i zacznie odchodzić od kości, wtedy wyjmij je z wywaru i odstaw do wystygnięcia.

Ostudzone mięso oddziel od kości zachowując przy tym tłuszcz i skórę. Czerstwą bułkę namocz w śmietance a drobno pokrojoną cebule podsmaż na gęsim lub kaczym smalcu.

Obrane mięso przepuść przez maszynkę o drobnych oczkach wraz z odciśniętą bułką i usmażoną cebulką. Do zmielonej masy wbij jajka, dolej śmietankę pozostałą z moczenia bułki i dodaj przyprawy, całość dokładnie wymieszaj po czym przelej do keksówki.

Wierzch posyp ziołami oraz cebulką, pasztet piecz godzinę w 170stop.