pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Pasztet z kaczki kardamonowy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

pasztet pieczony z mięsa kaczego z dodatkiem podrobów drobiowych

Pasztet z kaczki kardamonowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pasztet z kaczki kardamonowy

 

  • kaczka ok. 1 kg
  • wątróbka drobiowa 20 dag
  • cebula 1
  • marchew 2
  • pietruszka 1
  • seler 1
  • sól do smaku
  • kardamon 5 ziaren

Sposób przygotowania:

Pasztet z kaczki kardamonowy
Części kaczki ( 4 nóżki i trochę wyciętego mięsa) , wątróbkę drobiową oraz obrane warzywa gotujemy na parze do miękkości. Najpierw parowałem mięso kacze z wątróbką. W drugiej turze warzywa. Miękkie mięso oddzielamy od kości. Wraz z warzywami dwukrotnie mielimy w maszynce do mielenia mięsa. Wyłuskane ziarna kardamonu ucieramy w moździerzu. Wraz z solą dodajemy do masy mięsnej. Mieszamy i wykładamy do formy. Wygładzamy brzegi i wkładamy do piekarnika. Pieczemy około 60 minut w temperaturze 170°C. Po zakończeniu pieczenia pasztet wyciągamy. Czekamy kilkanaście minut, aby ustał. Smacznego.
Pasztet z kaczki kardamonowy
Mięso z kaczki oraz podroby drobiowe gotujemy na parze
Pasztet z kaczki kardamonowy
Ugotowane mięso oddzielamy od kości
Pasztet z kaczki kardamonowy
Mięso i warzywa dwukrotnie przepuszczamy przez maszynkę i masę wkładamy do formy
Pasztet z kaczki kardamonowy
Pieczemy około jednej godziny w temperaturze 170 stopni

Tagi:

kaczka