slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1012]

Pasztet z kalafiora i brokułu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zapraszam na pyszny warzywny pasztet bezglutenowy. Jest idealny na zimno jako przystawka. Polecam również na kanapki.

Pasztet z kalafiora i brokułu

Składniki:

Pasztet z kalafiora i brokułu

 

Sposób przygotowania:

Pasztet z kalafiora i brokułu
Kalafior i brokuł dzielimy na różyczki i myjemy. Osuszamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Polewamy olejem i przykrywamy. Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 30 minut w temperaturze 220 stopni. Następnie wyjmujemy i odstawiamy do przestygnięcia.

Do miski wkładamy ugotowana kaszę jaglaną, mąkę ryżową, suszone pomidory, jajko i mieszamy ze sobą. Przestudzony kalafior i brokuł blendujemy na mus i dodajemy do pozostałych składników.

Mieszamy dokładnie i przekładamy do wyłożonej folią aluminiową małej blaszki i wyrównujemy.

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy przez 30 minut w temperaturze 200 stopni.

Kroimy pasztet jak już będzie zimny.