Danusia19671

Danusia19671

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1432]

Pasztet z królika

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Bardzo często robię pasztety, przeważnie z królika, ponieważ mam swoje króliki. Po co mam kupować pasztety w sklepie, jak mogę zdrowsze upiec w domu. Pasztecik jest przepyszny.

Pasztet z królika Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pasztet z królika

królik ugotowany

  • 1 szt królik - 1 szt ( po ugotowaniu i obraniu z kości było 750 g mięsa )
  • marchewka - 1 szt
  • seler - kawałek
  • tłuszcz do smażenia
  • listki laurowe - 3
  • szt ziele angielskie - 4
  • ziarenka
  • sól i pieprz

do podsmażenia

  • boczek surowy - 450 g
  • wątróbka wieprzowa - 300 g
  • cebula -- 1 szt
  • tłuszcz do smażenia

do masy mięsnej

  • jajka - 4 szt
  • bułka kajzerka - 2 szt
  • mleko - 2 szkl
  • przyprawa do pasztetu

Sposób przygotowania:

Pasztet z królika
Warzywa obrać, opłukać. Królika umyć, przełożyć do garnka, wlać wodę, dodać ziele angielskie, listki laurowe i warzywa, gotować na wolnym ogniu do miękkości mięsa.

Wyjąć mięso z warzywami, ostudzić, oddzielić od kości. Boczek, obraną cebulę i umytą wątróbkę, pokroić w kostkę, przesmażyć na tłuszczu.

Bułki namoczyć w mleku, odcisnąć. Zmielić mięso z warzywami, przesmażone składniki i bułkę, trzy razy przez maszynkę.

Do zmielonego mięsa dodać przyprawy i jajka, dokładnie wymieszać.

Foremki keksówki, wysmarować tłuszczem, wysypać tartą bułką, wyłożyć masę mięsną, lekko wygładzić. Foremki włożyć do piekarnika, piec ok. 45 minut w 180 stop. Z tej porcji wyszło 2 małe keksówki. 
Pasztet z królika
Cebula boczek i wątróbka przesmażone na tłuszczu
Pasztet z królika
Królik ugotowany z warzywami i przyprawami do miękkości
Pasztet z królika
Mięso i podsmażone składniki zmielone dodano przyprawę i jajka
Pasztet z królika
Masa mięsna doprawiona i wyłożona do keksówek