zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Pasztet z królika wg Zewy

  • 8
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12

mój pierwszy i na pewno nie ostatni pasztet z królika

Pasztet z królika wg Zewy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pasztet z królika wg Zewy

 

 

Sposób przygotowania:

Pasztet z królika wg Zewy
Królika umyć, osuszyć i pokroić na kawałki. Boczek pozbawić skóry i również opłukać, osuszyć i pokroić na spore kawałki. Cebulę obrać i umyć. Na patelni rozgrzać smalec, ułożyć kawałki królika ( bez wątróbki ) i boczku i wszystko podsmażyć na złoty kolor razem z cebulą. Podsmażone składniki przełożyć do większego garnka razem w tłuszczem. Podlać wodą, dodać liść i ziele oraz odrobinę majeranku, soli i pieprzu. Dusić pod przykryciem na małym ogniu do miękkości mięsa i wyparowania nadmiaru płynu. Powinno go zostać około 1 szklanka. Gdy wszystko jest miękkie włożyć do garnka wątróbkę i tylko ją zaparzyć. Wszystkie kawałki mięsa i cebulę oraz wątróbkę przełożyć do innego naczynia i ostudzić. Do drugiej miski wkroić bułkę i zalać ja powstałym z duszenia sosem. Schłodzone mięso obrać od kości i zmielić na drobnym sitku razem z cebula i namoczoną bułką ( można zmielić dwa razy ). Do zmielonej masy dodać wszystkie przyprawy i jajka i wyrobić masę. Podłużną formę o wymiarach 32cm x 14cm wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Masę przełożyć do blaszki, wyrównać powierzchnie i wstawić do nagrzanego do 160 stopni piekarnika na 70-80 minut. Po upieczeniu pasztet wystudzić i wyjąć zimny z foremki.
Pasztet z królika wg Zewy
mięso z królika i boczek podsmażyć na patelni.
Pasztet z królika wg Zewy
uduszone mięso wyjąć z garnka i ostudzić.
Pasztet z królika wg Zewy
pokrojoną bułkę namoczyć w powstałym sosie.
Pasztet z królika wg Zewy
masę na pasztet przełożyć do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą formy.