superbaba4

superbaba4

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 357]

Pasztet z kurczaka

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Nie ma to jak domowy pasztet.

Pasztet z kurczaka

Składniki:

Pasztet z kurczaka

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Pasztet z kurczaka
Podudzia myjemy i gotujemy z włoszczyzną i ziarenkami smaku oraz kostką rosołową. Gdy będą gotowe wyjmujemy i odkładamy aż ostygną. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na złoty kolor na oleju roślinnym. Pieczarki siekamy drobno i smażymy razem z cebulką. Cebulę i pieczarki miksujemy drobno w rozdrabniaczu. Ugotowane podudzia oddzielamy od kości i usuwamy skórę i kroimy na mniejsze kawałki. Wkładamy do rozdrabniacza i bardzo drobno miksujemy. Bułkę nasączamy w wywarze z udek i też miksujemy. Wkładamy wszystko do jednej miski i mieszamy dokładnie. Dodajemy jajko i rozpuszczone (ale nie gorące) masło i doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym. Miksujemy blenderem na jednolitą masę. Blachę do pasztetu smarujemy dokładnie masłem i układamy masę. Zapiekamy w 180 C około 40 minut. Po ostygnięciu wyjmujemy i dekorujemy listkami laurowymi i zielem angielskim.