czesio

czesio

Szef Kuchni
[Przepisów: 56]

Pasztet z kurczaka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 7

Kurczaka ugotować w esencjonalnym wywarze z warzyw. Gdy będzie miękki, wyjąć go z

Pasztet z kurczaka

Składniki:

Pasztet z kurczaka

 

  • kurczak

 

  • litr wywaru z warzyw

 

 

 

 

  • 3 jaja

 

  • duża cebula

 

 

  • 2 łyżki oleju

 

 

Sposób przygotowania:

Pasztet z kurczaka
Kurczaka ugotować w esencjonalnym wywarze z warzyw. Gdy będzie miękki, wyjąć go z bulionu, ostudzić, od dzielić mięso od kości. Pieczarki i cebulę pokroić i usmażyć na oleju, przepuścić 2 razy przez maszynkę wraz z mięsem oraz namoczoną w rosole i odciśniętą bułeczką. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, jaja, stopione masło, doprawić solą, pieprzem i starannie wyrobić. Naczynie żaroodporne lub podłużną blaszkę wysmarować masłem, wypełnić do 2/3 wysokości pasztetem. Zapiekać około 30 min. Podawać na zimno z pieczywem, piklami i chrzanem. Regina C.