Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Pasztet z kury/koguta z cebulą i marchewką

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 18
  • KALORIE: 150
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pasztet smakuje przepysznie, a dodatkowo jest zwarty i doskonale się kroi. Idealnie sprawdzi się na zimno - jak i na gorąco zaraz po upieczeniu.

Pasztet z kury/koguta z cebulą i marchewką

Składniki:

Pasztet z kury/koguta z cebulą i marchewką

2 keksówki:

Dodatkowo:

Ponadto:

  • olej/smalec do podsmażenia cebuli

Sposób przygotowania:

Pasztet z kury/koguta z cebulą i marchewką

Masa:

Pasztet z kury/koguta z cebulą i marchewką
Masę należy doprawić według własnego smaku.

Części kury lub koguta należy przełożyć do garnka i zalać zimną wodą. Dodać marchewkę (obraną i w całości), liście laurowe, ziele angielskie oraz przyprawę rosołową. Mięso gotować na małym ogniu - aż będzie miękkie. Następnie ostudzone mięsko oddzielić od kości i z marchewką - zmielić (dwa razy). Cebulę pokroić i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju.


Do masy dodać bułeczki rozmoczone w ciepłym rosole (i nieodciśnięte), jajka, czosnek cebulę i przyprawy. Całość dokładnie wyrobić i ewentualnie doprawić do smaku.

Przygotowanie do pieczenia:

Pasztet z kury/koguta z cebulą i marchewką
Piekłam w metalowej blaszce o wymiarach 11 x 26,5 cm oraz w foremce aluminiowej (długość - 31 cm, szerokość - 10 cm, wysokość - 5,5 cm).

Blaszki należy wysmarować odrobiną oleju (jednorazowych form aluminiowych nie smarujemy) i napełnić farszem - do 3/4 ich wysokości.

Pieczenie:

Pasztet z kury/koguta z cebulą i marchewką
Pasztety powinny mieć lekko zarumieniony wierzch.

Pasztety piec w rozgrzanym piekarniku przez 50-60 minut w temperaturze 180 stopni.