grandepiccolacuoca

grandepiccolacuoca

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 233]

Pasztet z łososia

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pasztet z łososia przekładany plastrami wędzonego łososia, aromatyzowany imbirem, skórką z cytryny, natką pietruszki i koperkiem.

Pasztet z łososia

Składniki:

Pasztet z łososia

 

Sposób przygotowania:

Pasztet z łososia

Przygotowanie masy do pasztetu

Pasztet z łososia
Ciasto na pasztet z łososia powinno być gładkie i dokładnie wymieszane.

Blendujemy filet z łososia na jednolitą masę. Dodajemy otartą skórkę z cytryny, 1 cm startego imbiru oraz śmietanę. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość miksujemy. Na koniec do masy dodajemy drobno pokrojoną natkę pietruszki oraz koperek.

Przygotowanie pasztetu

Pasztet z łososia
Plastry wędzonego łososia powinny być bardzo cienko pokrojone.

Formę do pieczenia 10x20 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Na dno formy wylewamy połowę masy z łososia, na której układamy plastry wędzonego łososia.

Pieczenie pasztetu

Pasztet z łososia
Formę z pasztetem wkładamy do większej formy napełnionej wrzącą wodą.

Plastry wędzonego łososia przykrywamy drugą porcją masy z pasztetu.
Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni.
Pasztet pieczemy pod przykryciem w kąpieli wodnej ok. 30-35 minut.

Dekoracja pasztetu

Pasztet z łososia
Pasztet dekorujemy plastrami wędzonego łososia oraz koperkiem.

Upieczony pasztet odstawiamy do wystygnięcia, po czym schładzamy w lodówce ok. 1-2 godziny.

Tagi:

pasztet dania