Pasztet z orzechami

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Pasztet z orzechami

Oryginalny pasztet mięsno-warzywny z dodatkiem orzechów pistacjowych i włoskich będzie ciekawą propozycją na każdy świąteczny stół.

Składniki:

Pasztet z orzechami

 

  • 60 dag polędwiczki wieprzowej
  • 20 dag wątróbki drobiowej
  • 20 dag chudego boczku
  • marchewka
  • 1/2 małego selera
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 25 ml koniaku
  • 50 ml śmietanki 30%
  • 10 g obranych pistacji bez skórek
  • 20 dag orzechów włoskich
  • 1/2 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Pasztet z orzechami
1. Wątróbkę oczyść z błonek, zaparz we wrzątku, a następnie zmiksuj ze śmietanką, schłodź.

2. Boczek pokrój w kostkę i podsmaż lekko na patelni.

3. Marchewki i seler obierz, zetrzyj na tarce i podduś na tłuszczu, który wytopił się podczas smażenia boczku.

4. Polędwiczkę, boczek i warzywa zmiel w maszynce o drobnych oczkach. Dodaj wątróbkę, jajka, przeciśnięty przez praskę czosnek i pozostałe składniki. Dopraw i wymieszaj.

5. Piekarnik nagrzej do temp.180 st. C. Formę na pasztet wyłóż papierem do pieczenia, napełnij masą mięsną, przykryj wystającym z boków papierem. Wstaw do naczynia z wodą i piecz w kąpieli wodnej przez 40–45 minut. Po ostygnięciu wyjmij z formy.

Tagi:

pasztet