bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 873]

Pasztet z perliczki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Moja rodzina bardzo lubi domowe pasztety szczególnie z perliczki, który jest bardzo smaczny. Polecam.

Pasztet z perliczki

Składniki:

Pasztet z perliczki

 

  • 1 perliczka o wadze 1,5 kilograma
  • 300 gram wątróbki drobiowej
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • Kawałek selera
  • Kawałek pora
  • 1 duża cebula
  • 3 jajka
  • 2 kajzerki
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz
  • majeranek
  • 5 ziaren pieprzu
  • olej do smażenia
  • tłuszcz do formy

Sposób przygotowania:

Pasztet z perliczki
Perliczkę dzielimy na mniejsze kawałki, warzywa obieramy myjemy. Wszystko przekładamy do większego garnka, zalewamy wodą, dodajemy listek laurowy, ziele angielskie i pieprz ziarnisty, doprawiamy solą.

Gotujemy do miękkości mięsa, ostudzone mięso oddzielamy od skóry i kości. Cebulę obieramy, kroimy w ósemki, przesmażamy na oleju, wątróbkę smażymy na oleju po smażeniu cebuli.

Kajzerki namaczamy w wodzie, odciskamy. Mięso, cebulę, wątróbkę, namoczoną bułkę i warzyw prócz pora mielimy na sitku o drobnych oczkach.

Przekładamy do miski, wbijamy jaja, doprawiamy do smaku, wszystko dokładnie wyrabiamy. Przekładamy do wysmarowanych tłuszczem foremek, wierzch wyrównujemy łyżką maczaną w zimnej wodzie.

Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez godzinę w temperaturze 180 stopni.