migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1117]

Pasztet z pieczarek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pasztet z pieczarek jest bardzo pyszny i sycący choć nie zawiera żadnego mięsa. Konsystencją przypomina pasztet z cukinii.

Pasztet z pieczarek Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pasztet z pieczarek

 

  • 1,5 kg pieczarek
  • 3 bułki kajzerki
  • 3 cebule
  • 4 jajka (żółtka i białka osobno)
  • mleko do namoczenia bułek
  • olej do smażenia
  • sól,pieprz
  • majeranek
  • 2 garście posiekanej natki pietruszki
  • wiórki masła na wierzch

Sposób przygotowania:

Pasztet z pieczarek
Bułki kajzerki namoczyć w mleku. Pieczarki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Na patelni przesmażyć i odparować pieczarki. Pieczarek jest dosyć sporo więc najlepiej robić to partiami.

Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju. Wrzucić ok 1/4 startych pieczarek i smażyć aż odparuje z nich cały płyn.

Przełożyć do miski i w ten sam sposób przesmażyć resztę pieczarek. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Pokrojoną cebulę zrumienić na 2 łyżkach oleju.

Przesmażone pieczarki cebulę wystudzić. Następnie dodać dobrze odciśnięte z mleka bułki oraz żółtka. Wszystko dobrze wyrobić, do smaku doprawić solą, pieprzem i majerankiem.

Na koniec ubić pianę z białek i dodać do masy. Dokładnie wymieszać.

Foremkę keksówkę nasmarować masłem, u mnie duża keksówka 30x12 ale można też użyć małych foremek aluminiowych. Do foremki przełożyć pieczarkową masę.

Wierzch ładnie wyrównać i ułożyć wiórki masła. Foremkę z masą wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 60 minut, funkcja góra-dół.

Po upieczeniu dobrze wystudzić i schłodzić, potem można kroić na plastry.
Pasztet z pieczarek
Bułki kajzerki namoczyć w mleku i odstawić.
Pasztet z pieczarek
Pieczarki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Na patelni przesmażyć i odparować pieczarki. Pieczarek jest dosyć sporo więc najlepiej robić to partiami. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju. Wrzucić ok 1/4 startych pieczarek i smażyć aż odparuje z nich cały płyn. Przełożyć do miski i w ten sam sposób przesmażyć resztę pieczarek.
Pasztet z pieczarek
Przesmażone pieczarki cebulę wystudzić. Następnie dodać dobrze odciśnięte z mleka bułki oraz żółtka. Wszystko dobrze wyrobić, do smaku doprawić solą, pieprzem i majerankiem.
Pasztet z pieczarek
Foremkę keksówkę nasmarować masłem, u mnie duża keksówka 30x12 ale można też użyć małych foremek aluminiowych. Do foremki przełożyć pieczarkową masę. Wierzch ładnie wyrównać i ułożyć wiórki masła.