aaaishaaa

aaaishaaa

Szef Kuchni
[Przepisów: 40]

Książka Kucharska: Dania z kalafiora - 30 propozycji

Pasztet z pieczonego kalafiora

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Pieczenie warzyw podbija ich smak, zachęcam Was gorąco do spróbowania pasztetu z tego warzywa. Będziecie mile zaskoczeni jego intensywnym, aromatycznym smakiem.

Pasztet z pieczonego kalafiora

Składniki:

Pasztet z pieczonego kalafiora

 

Sposób przygotowania:

Pasztet z pieczonego kalafiora
1. Nagrzać piekarnik na 220 stopni.

2. Kalafior podzielić na różyczki, ziemniaki pokroić na mniejsze kawałki. Piec aż warzywa będą miękkie (ok 30-40min)

3. Kaszę przelać wrzątkiem, zagotować w wodzie z solą i gotować około 15min aż kasza wypije całą wodę.

4. Warzywa i kaszę zblendować na gładką masę.

5. Dodać pokrojone suszone pomidory, starty czosnek, pestki dyni, sól i pieprz, wymieszać.

6. Przełożyć do foremki jak na pasztet (keksówka).

7. Piec 40-45 minut, aż pasztet będzie słoty. Kroić po całkowitym wystudzeniu.

Tagi:

kalafior