teresa_rm

teresa_rm

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 143]

pasztet z selera i wątróbki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

wykwintny pasztet warzywno-mięsny

pasztet z selera i wątróbki

Składniki:

pasztet z selera i wątróbki

 

Sposób przygotowania:

pasztet z selera i wątróbki
Obieramy selera,kroimy go w plastry i gotujemy w małej ilości wody.Wątróbkę moczymy w 1/2 szkl mleka, w drugiej połowie szklanki moczymy chleb.Wątróbkę dusimy z cebulą,aż będzie miękka.
Ugotowany seler,wątróbkę z cebulą przepuszczamy przez maszynkę o dużych oczkach.Otrzymaną masę mieszamy z namoczonym i odciśniętym chlebem,płatkami,startym serem i bułką tartą.Wbijamy 4 jajka,wlewamy olej i wyrabiamy gładką masę.Na końcu dodajemy posiekaną natkę i przyprawiamy do smaku ziołami i pieprzem oraz solą.Wykładamy do keksowej formy wysmarowanej olejem.Smarujemy po wierzchu białkiem i posypujemy sezamem.Pieczemy w 180*C ok 40 min.Po upieczeniu wykładamy z formy i kroimy w plastry.Najlepiej smakuje z chrzanem i żurawiną.