IwonaF

IwonaF

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 184]

Książka Kucharska: Jaja, przystawki i dodatki na Wielkanoc

Pasztet z selera wg Yvonne

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Powiedzieć o nim NIEBO W GĘBIE - to zdecydowanie za mało!

Pasztet z selera wg Yvonne

Składniki:

Pasztet z selera wg Yvonne

 

  • 1 kg obranego korzenia selera
  • 20 dkg marchewki
  • 10 dkg korzenia pietruszki
  • 30 dkg cebuli
  • ½ kostki masła
  • 5 dużych ząbków czosnku
  • 2 dkg suszonych borowików szlachetnych
  • 2 kostki rosołowe Bulion Cielęcy
  • 1 szklanka wody
  • 1 łyżka Delikatu do Mięs
  • 1 łyżeczka białego mielonego pieprzu
  • ½ łyżeczki suszonego majeranku
  • ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • ¾ szklanki bułki tartej
  • 5 jajek
  • 10 suszonych śliwek
  • 1 łyżeczka mąki

 

Sposób przygotowania:

Pasztet z selera wg Yvonne
Seler, obraną marchewkę, pietruszkę i cebulę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wsypujemy wszystko do garnka, dodajemy wodę, masło i kostki rosołowe. Gotujemy 1 godzinę na bardzo małym gazie (co 10 - 15 minut mieszając). Czosnek wraz z grzybami wrzucamy do blendera i miksujemy. Dodajemy do warzyw, odkrywamy pokrywkę i gotujemy jeszcze przez około 10 minut, bardzo często mieszając(do całkowitego odparowania wody). Następnie dodajemy pieprz, majeranek, gałkę i Delikat. Zdejmujemy z ognia, dokładnie mieszamy masę i pozostawiamy ją do ostygnięcia. 2 keksówki o dł. 25 cm. lub 1 dużą blachę smarujemy margaryną i wysypujemy bułką tartą. Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni. Do wystudzonej masy dodajemy 5 żółtek i ¾ szklanki bułki tartej. Śliwki obtaczamy w mące. Masę dokładnie wyrabiamy. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy ją do masy selerowej i mieszamy. Połowę masy wykładamy do jednej foremki, do drugiej połowy masy dodajemy śliwki i mieszamy. Wykładamy ją do drugiej foremki. Pasztet pieczemy przez 1 godzinę i 20 minut. Smacznego!