bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 873]

Pasztet z soczewicy i pieczarek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Uwielbiam soczewicę pod każdą postacią, szczególnie bardzo mi smakuje z niej pasztet. Dodałam do niego pieczarki.

Pasztet z soczewicy i pieczarek

Składniki:

Pasztet z soczewicy i pieczarek

 

  • 200 gram suchej zielonej soczewicy
  • 5 pieczarek
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 małe marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 jako
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
  • 1 łyżeczka majeranku
  • Sól, pieprz
  • Olej do smażenia
  • Mała foremka aluminiowa

Sposób przygotowania:

Pasztet z soczewicy i pieczarek
Soczewicę wsypujemy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości, odcedzamy i pozostawiamy do ostudzenia.

Marchewki i pietruszkę obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Cebulę i czosnek drobno siekamy, podsmażamy na rozgrzanym oleju. pieczarki kroimy w plastry i podsmażamy na olej po smażeniu cebuli.

Soczewicę, ugotowane warzywa i podsmażone pieczarki i cebule mielimy na drobnym sitku. Dodajemy jajko, zmielone siemię  lniane, bułkę tartą, majeranek i doprawiamy so smaku solą oraz pieprzem.

Wszystko dokładnie mieszamy i przekładamy do foremki aluminiowej, wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 5o minut w temperaturze 180 stopni.

Upieczony pasztet pozostawiamy do ostudzenia, przed krojeniem mocno schładzamy.