gosia56

gosia56

Złoty Ekspert
[Przepisów: 796]

Pasztet z soczewicy i pieczarek

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 3/5 głosów: 4

Kolejny mój zdrowy pyszny pasztet bezmięsny bo z soczewicy czerwonej ,pieczarek i warzyw na kolację albo na śniadanie.

Pasztet z soczewicy i pieczarek Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Pasztet z soczewicy i pieczarek

 

  • 50 dkg pieczarek
  • 1 szklanka soczewicy czerwonej
  • 1 cebula biała
  • 1 cebula czerwona
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • koperek zielony
  • garść słonecznika
  • 2 jajka
  • 2 łyżki kaszy manny
  • sól,pieprz czosnek niedzwiedzi suszony mielony do smaku
  • 2 łyżeczki majeranku suszonego
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 szczypta chilli
  • 2-4 łyżki oleju
  • olej do spryskania
  • masło i bułka tarta do foremki

Sposób przygotowania:

Pasztet z soczewicy i pieczarek

1

Pasztet z soczewicy i pieczarek
Ugotowaną soczewicę odsączamy z nadmiaru wody .

Soczewicę gotujemy według przepisu na opakowaniu studzimy.

2

Pasztet z soczewicy i pieczarek
Obieramy warzywa ze skórki i ścieramy na tarce.

Ścieramy pietruszkę i marchewkę na tarce.

3

Pasztet z soczewicy i pieczarek
Podsmazone pieczarki i warzywa doprawiamy i studzimy.

Pieczarki obieramy i ścieramy podsmażamy razem z cebulą. Do podsmażonych pieczarek dodajemy starte warzywa dalej podsmażamy.
Do podsmażonych pieczarek i warzyw dodajemy przyprawy koperek zielony mieszamy i studzimy.

4

Pasztet z soczewicy i pieczarek
Soczewicę odsączamy na durszlaku

Do zimnej soczewicy dodajemy ziarna słonecznika.

5

Pasztet z soczewicy i pieczarek
Dobrze mieszamy wszystkie składniki.

Do miski dajemy zimne pieczarki z warzywami dodajemy soczewicę ze słonecznikiem wbijamy jajka wsypujemy kaszę mannę wlewamy olej mieszamy składniki pasztetu.

6

Pasztet z soczewicy i pieczarek
Górę pasztetu spryskujemy lekko olejem

Foremkę jeżeli pieczemy w metalowej smarujemy rozpuszczonym masłem i obsypujemy bułką tartą. Do foremki wkładamy masę wygładzamy górę. Kilka razy uderzamy całą foremką aby masa się dobrze ułożyła. Górę lekko spryskujemy olejem.

Wkładamy do nagrzanego piekarnika 175 st nakrywamy folią i pieczemy około 20 minut następnie zdejmujemy folię i pieczemy około 40 minut.

7

Pasztet z soczewicy i pieczarek
Taki pasztet można zrobić na rózne okazje.

Pasztet studzimy jakiś czas pózniej najlepiej na deskę drewnianą i wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc.

POLECAM!!!