Bernadetta

Bernadetta

Złoty Ekspert
[Przepisów: 947]

Pasztet z zająca

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Dzięki temu przepisowi i MG wzbogacę się o blender :)

Pasztet z zająca Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pasztet z zająca

 

Sposób przygotowania:

Pasztet z zająca
Podzielonego na nieduże kawałki oczyszczonego zająca gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie z dodatkiem ziela angielskiego i liści laurowych. Zająca wyciągamy i oddzielamy mięso od kości. W wodzie, w której gotował się zając gotujemy przez 20 minut obraną marchew, pietruszkę oraz pokrojony na średnie kawałki boczek. Na rozgrzanym maśle podsmażamy wątróbkę oraz pokrojoną w pióra cebulę. Bułki zalewamy wodą, a gdy nasiąkną, odciskamy je z nadmiaru płynu. Boczek, wątróbkę, mięso z zająca, pietruszkę, marchew, cebulę, bułki oraz rozgnieciony jałowiec mielimy co najmniej dwa razy. Do masy dodajemy zimny wywar, powstały z gotowania mięsa, aby powstała nam lekko "wodnista" masa (ja dałam około 3 szklanek, bo podczas pieczenia pasztet intensywnie odparowuje). Masę doprawiamy do smaku pozostałymi przyprawami i dokładnie mieszamy. Czosnek obieramy, kroimy w talarki. Śliwki siekamy w średnią kostkę, Do połowy doprawionej masy dodajemy czosnek, a do drugiej suszone śliwki, dokładnie mieszamy. Dwie duże keksówki smarujemy masłem lub margaryną i nakładamy przygotowaną masę. Pieczemy w temperaturze 180-190 stopni około 80 minut.
Pasztet z zająca
Podzielonego na mniejsze kawałki zająca gotujemy do miękkości
Pasztet z zająca
W tej samej wodzie gotujemy marchew
Pasztet z zająca
pietruszkę i boczek