Pasztet ze śliwką

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Pasztet ze śliwką

Połączenie pieczonego mięsa i wędzonych śliwek to już klasyka. Teraz z dodatkiem tych aromatycznych owoców zrób też pasztet! Rodzina będzie zachwycona.

Składniki:

Pasztet ze śliwką

 

  • 50 dag wątróbek drobiowych
  • 50 dag boczku surowego
  • 20 dag łopatki
  • 2 cebule
  • 2 jajka
  • bułka kajzerka
  • majeranek
  • 30 dag suszonych śliwek bez pestek
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Pasztet ze śliwką
1. Mięso z łopatki i udka ugotuj. Boczek potnij na mniejsze kawałki i usmaż na patelni. Wątróbkę zaparz. Cebulę pokrojoną w kostkę przysmaż.

2. Ostudzone mięso i wątróbkę z cebulą oraz namoczoną w wodzie i odciśniętą bułkę trzykrotnie zmiel maszynką do mięsa .

3. Połowę śliwek zmiel raz.

4. Do powstałej masy mięsnej dodaj zmielone śliwki, roztrzepane jajka oraz pozostałe śliwki.

5. Wszystko dokładnie wymieszaj i dopraw świeżo zmielonym pieprzem, solą i majerankiem.

6. Wyłóż do wysmarowanej formy i piecz ok. 45 minut w temp. 180 st. C.

Tagi:

dania pasztet