Aleksandra Niparko

Aleksandra Niparko

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 20]

Pasztetki - pasztet w cieście kruchym

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Jakiś czas temu postanowiłam połączyć sztukę wytwarzania ciasta kruchego i delikatnego pasztetu. Obydwie te potrawy pochodzą z Francji więc teraz połączyłam je razem. Powstały pasztetki.

Pasztetki - pasztet w cieście kruchym

Składniki:

Pasztetki - pasztet w cieście kruchym

 

  • 200 g podgardla wieprzowego
  • 240 g łopatki wieprzowej
  • 200 g karkówki wieprzowej
  • 500 g wątroby drobiowej
  • 2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1 łyżka soli
  • 1,2 łyżki pieprzu
  • około 0,5 szklanki bulionu/wody
  • 1 kieliszek koniaku około 50 ml

Sposób przygotowania:

Pasztetki - pasztet w cieście kruchym
CIASTO 1.

Łączymy wszystkie składniki i chłodzimy 1 h w lodówce. Po tym czasie ciastem wykładamy foremki od babeczek i wycinamy daszki.

PASZTET 1.

Wszystkie mięsa mrozimy i kroimy w kostkę. Po czym mielimy w maszynce 4-krotnie. Wątrobę mielimy i dodajemy do mięsa. Łączymy razem z przyprawami, bulionem, koniakiem. Dokładnie wyrabiamy Farsz nakładamy do wcześniej przygotowanych i schłodzonych foremek, zamykamy daszkeimz ciasta. Musimy nakłuć górę aby uchodzić mogła para wodna. Smarujemy jajkiem roztrzepanym z mlekiem./Pieczemy w nagrzanym piekarniku (220 stC)

Przez pierwsze 15-20 minut pieczemy bez przykrycia, gdy się zrumienią temperaturę obniżamy do 180 C i dalej pieczemy pod przykryciem przez 45-50 minut.

Tagi:

mięsa pasztet