Pasztety - wszystko o pasztetach

  • 1

Podawany na ciepło lub zimno, jako przystawka lub danie główne, dziś dostępny najczęściej w wygodnej formie konserwy. Mowa tu oczywiście o pasztecie...

         
ocena: 3/5 głosów: 4
Pasztety - wszystko o pasztetach
Podawany na ciepło lub zimno, jako przystawka lub danie główne, dziś dostępny najczęściej  w wygodnej formie konserwy. Mowa tu oczywiście o pasztecie – smakowitej alternatywie dla nudnych przekąsek i zdrowej propozycji zarówno porannych, jak i wieczornych posiłków. 

Pasztety - francuskie delicje na polskim stole 


Podobno pasztety znano już w starożytnym Rzymie, jednak receptury używane współcześnie pochodzą głównie z kuchni francuskiej,/' class="auto" title="kuchni francuskiej">kuchni francuskiej. To tutaj przez lata rozwijała się sztuka przygotowywania tej potrawy, która swój moment kulminacyjny osiągnęła na przełomie XVII i XVIII wieku, za czasów Ludwika XIV. Od tego czasu wieści o walorach smakowych, aromatycznych i zdrowotnych tego niesamowitego wyrobu zaczęły docierać  w coraz bardziej odległe zakątki świata. To spowodowało, że pasztet pojawił się również na polskich dworach królewskich i szlacheckich i na trwale zajął ważne miejsce w naszej kuchni. Dziś nie wyobrażamy już sobie jego braku na naszych stołach i podajemy go zarówno podczas standardowych posiłków, jak i podczas wykwintnych przyjęć. Bukiet smakowy, jaki tworzą składniki pasztetu jest wynikiem niecodziennych kompozycji oraz daje ujście kulinarnej wyobraźni smakoszy tego wyrobu. Obecnie występuje w wielu formach i odmianach – jego smak wzbogacają warzywa, grzyby, ryby czy sery. Dodatkowo często jest aromatyzowany przyprawami korzennymi lub winem. Aby rozkoszować się jego kulinarnymi walorami nie trzeba też spędzać wielu godzin w kuchni, czy korzystać z usług wyspecjalizowanych w jego przygotowywaniu pasztetników. Często wystarczy skorzystać z gotowych propozycji, dostępnych na naszym rynku - degustując np. znany i lubiany pasztet z kogucikiem firmy DROP.